+359 56 8 12345

E-mail: info@hotelprimoretz.bg

Socialise with Us: Facebook | Instagram

Контакти

РАЗПОЛОЖЕНИЕ

България Бургас 8000 Ал.Батенберг 2

Карта

25.07.2017 г. Обратно в списъка

Храната е живот и удоволствие

 

 

 

 

 

Талантливият кулинар Сибел Реджеб:

Храната е живот и удоволствие

Умелата дама представи кухнята на Анадола

в Гранд Хотел и СПА Приморец

Преди броени дни, Гранд Хотел и СПА Приморец представи кухнята на Анадола в изпълнение на гост-готвач Сибил Реджеб. Тематична вечер „Ориенталски бриз с Анадолска кухня“ бе пълнокръвна алюзия към приказките от 1001 нощ, обгърната в аромати и вкусове. Финални нотки автентичност добави арабско наргиле. Гостите на събитието имаха възможност буквално да се пренесат в Ориента и да се насладят на отбрани вкусове от него.

"В Бургас ме приветстваха морето, чайките и зеленината на Морската градина. Впечатлена съм от класата и нивото на Гранд Хотел и СПА Приморец, с чийто екип работих с удоволствие. Специални благодарности за всички тях! А в кухнята, не само творихме, но се забавлявахме. Това, според мен, е основно изискване, за да ти се "получават" нещата - не само в кулинарията, а по принцип. Сутринта, след вечерята, посрещнах в градината край басейна на Приморец. Беше вълшебно!" - споделя Сибел емоциите си покрай авторската си вечер.

Менюто, с което дамата, която освен изкусен кулинар е и юрист, представи кухнята на Анадола, бе повече от интригуващо. Ето какво разказа тя за него: "Спряхме се на три разядки. Първата, е пикантно езме. То включва домати и чушки и е изключително популярно в югоизточен Анадол." Интригуваща е историята на втората разядка: кюфтета с червена леща и булгур. "Много обичани в Турция! Там, често жената не работи. Веднъж седмично, посреща съседките си на чай и подобни разядки, като тези кюфтенца. Гостуването се нарича "Денят на златото", защото всяка гостенка носи златна пара на домакинята - с номинал според възможностите си." - продължава завладяващия си разказ Сибел. Третото изкушение от стартера на тематичната вечер в Приморец, е пиле по черкезки, автентично за черкезите които живеят в Черноморската част на Турция и го приготвят на сватбени тържества. След него, гостите имат възможността да опитат топло предястие - бюрек от роза с пълнеж от сирена и турска пастърма. За него, Сибел споделя, че е най-богатата разновидност на така обичания в южната ни съседка бюрек. "Вкусът идва и от богат букет подправки, сред които чименът, който присъства в местните пастърма и суджук" - казва тя. Основното ястие на тематична вечер „Ориенталски бриз с Анадолска кухня“, е агнешка мутанджана с пилав от булгур и зелени треви. "Това, е любимата гозба на Мехмед II, завоевателят на Константинопол. Ястието, идва от Бурса" - обяснява Сибел. Сладкият финиш на вечерта, подбран след буквално необятния океан османски сладости, е руло с пълнеж от фурми, най-разпространено в Средна Анадола.

След историята на вечерта в Гранд Хотел и СПА Приморец, ред е да отделим внимание и на изкусния диригент на събитието - Сибел Реджеб. Талантливата дама е не само страстен аматьор готвач, гурме пътешественик, част от журито на годишните награди на списание "Бакхус" и инструктор по Османска кухня в кулинарно училище Food Connection - но и юрист. Точно тази и професия я води у нас след 12 години правна практика в Истанбул. Идва в България да се акредитира, среща любовта - и остава. Именно тук, започва да отделя повече време на своята любов към кулинарията. Държи изключително на качеството на продуктите – ако не е отлично, дори да изпълните ястието по същата, обичайна рецепта и с техниката, както винаги, то резултатът няма да е толкова добър. Същото виждане има за типичните регионални продукти – които трябва да се изготвят както е било назад през времето, със същите пропорции, без „пестене“.

Пътува често до Турция и събира различни рецепти, впечатления, вкусове. Едно от последните ѝ открития е, че в южната ни съседка има цели 235 различни вида кюфтета! Особено я вълнува Османската кухня, поради широкия географски регион, в който се простира и съответното и огромно разнообразие. Част от нея са и северноафриканската кухня, арабската и т.н. Споделя, че много от старите рецепти се изпълняват и днес, леко модифицирани поради спецификата на продуктите. Олиото от бадеми, примерно, днес се замества с алтернативи. Страстта и към кулинарията обаче, далеч не се изчерпва с Османската кухня, която и е слабост, без обаче да надделява над другите кулинарни изкушения по света. Докато пътува към поредния Michelin ресторант който ще опита, тя трупа впечатления от храната и в различните авиолинии и ги споделя в своя блог - www.sibelcooks.com. "Понякога, особено ако си в бизнес класа, има страхотни попадения! Менютата в British Airways примерно, на високия клас се изготвят от Гордън Рамзи! Това е чудесна възможност да се докоснеш до кухнята на определена държава, респективно шеф, без да посетиш целево страната или определен ресторант" - споделя Сибел. И продължава с разказ за отличените със звезди Michelin ресторанти - "Те са изключително изживяване, което пожелавам на всеки. За тях, задължителен е авторският елемент, а всяко ястие идва със своята история. Тези, с по три звезди, са буквално като ресторанти от космоса. В тях, шефовете играят с химията на храната. В Осло, примерно, едно от ястията от дегустационното меню на Michelin ресторанта в който бях, се комбинира с течен азот при сервирането. Това ти дава усещане за страната, в която си - студ. Всичко в тези места е завладяваща приказка, история, целеви внушения, алюзии, асоциации." - завършва разказа си по темата Сибел. За да продължи с нов - за своя първи учител: "Това е моята баба. Короновала съм я за царица на тестото. Надявам се, някога да достигна нейното ниво в работата с този продукт, който е изключително особен - защото поема енергията на този, който го замесва. Покрай баба, се включвах от малка в кухнята. По същия начин, днес около мен се върти дъщеря ми Ясмин и участва в приготовленията на храната у дома." - разказва Сибел. За финал, споделя виждането си за кулинарията, което иска да предаде на дъщеря си: "Бих искала да я науча, че храната иска творчество, усилие, време, енергия, труд - и затова трябва да я ценим, а не просто да я приемаме за даденост, която следва да получим, срещу пари. За мен, храната е равнозначна на живот и удоволствие" – приключва приказката си Сибел. Разделяме се с неудоволствие – до следващия път. 

След финала на тематичната вечер „Ориенталски бриз с Анадолска кухня“, Гранд Хотел и СПА Приморец притихва. Глъчката и приказките от 1001 нощ отстъпват в света на сънищата на Морфей. После, слънцето леко, но упорито и настойчиво изтласква нощта. Време е за нов ден! Пълен с нови предизвикателства, вкусове, впечатления, емоции. Не, не е нужно да обиколите света, за да ги откриете.

Гранд Хотел и СПА Приморец води света при вас – под формата на вкусове, аромати, танци, музика, изкуства... За да осигури класни, бутикови изживявания на бургазлии и гостите на града, 5-звездният Гранд Хотел и СПА Приморец създаде своята специална концепция Let's Get PRIM събития. Част от тази инициатива, наред със завладяващи музикално-сценични спектакли, са именно гостуванията на знакови готвачи и представянето на различни регионални кухни.