Уведомление относно "бисквитки"

Този уеб сайт използва ограничен брой бисквитки ("cookies"), за улесняване на сърфирането. За повече информация (включително относно това как да се откажете от вече дадено съгласие), моля погледнете нашата Политика за използване на "бисквитки". Като натиснете бутона "Съгласен съм" или като продължавате да ползвате този уеб сайт (включително затваряйки това съобщение), Вие потвърждавате, че сте прочели и се съгласявате с нашата употреба на "бисквитки", както е посочена в нашата Политика за използване на "бисквитки".
Съгласен съм
bg

Събития Let's Get Prim

14.07.2018 Вечер на Анадолската кухня с шеф-готвач Сибел Реджеб

Талантливият кулинар Сибел Реджеб:

Храната е живот и удоволствие

 

Умелата дама представи кухнята на Анадола

в Гранд Хотел и СПА Приморец

 

 

Преди броени дни, Гранд Хотел и СПА Приморец представи кухнята на Анадола в изпълнение на гост-готвач Сибил Реджеб. Тематична вечер „Ориенталски бриз с Анадолска кухня“ бе пълнокръвна алюзия към приказките от 1001 нощ, обгърната в аромати и вкусове. Финални нотки автентичност добави арабско наргиле. Гостите на събитието имаха възможност буквално да се пренесат в Ориента и да се насладят на отбрани вкусове от него.

 

"В Бургас ме приветстваха морето, чайките и зеленината на Морската градина. Впечатлена съм от класата и нивото на Гранд Хотел и СПА Приморец, с чийто екип работих с удоволствие. Специални благодарности за всички тях! А в кухнята, не само творихме, но се забавлявахме. Това, според мен, е основно изискване, за да ти се "получават" нещата - не само в кулинарията, а по принцип. Сутринта, след вечерята, посрещнах в градината край басейна на Приморец. Беше вълшебно!" - споделя Сибел емоциите си покрай авторската си вечер.

 

Менюто, с което дамата, която освен изкусен кулинар е и юрист, представи кухнята на Анадола, бе повече от интригуващо. Ето какво разказа тя за него: "Спряхме се на три разядки. Първата, е пикантно езме. То включва домати и чушки и е изключително популярно в югоизточен Анадол." Интригуваща е историята на втората разядка: кюфтета с червена леща и булгур. "Много обичани в Турция! Там, често жената не работи. Веднъж седмично, посреща съседките си на чай и подобни разядки, като тези кюфтенца. Гостуването се нарича "Денят на златото", защото всяка гостенка носи златна пара на домакинята - с номинал според възможностите си." - продължава завладяващия си разказ Сибел. Третото изкушение от стартера на тематичната вечер в Приморец, е пиле по черкезки, автентично за черкезите които живеят в Черноморската част на Турция и го приготвят на сватбени тържества. След него, гостите имат възможността да опитат топло предястие - бюрек от роза с пълнеж от сирена и турска пастърма. За него, Сибел споделя, че е най-богатата разновидност на така обичания в южната ни съседка бюрек. "Вкусът идва и от богат букет подправки, сред които чименът, който присъства в местните пастърма и суджук" - казва тя. Основното ястие на тематична вечер „Ориенталски бриз с Анадолска кухня“, е агнешка мутанджана с пилав от булгур и зелени треви. "Това, е любимата гозба на Мехмед II, завоевателят на Константинопол. Ястието, идва от Бурса" - обяснява Сибел. Сладкият финиш на вечерта, подбран след буквално необятния океан османски сладости, е руло с пълнеж от фурми, най-разпространено в Средна Анадола.

 

След историята на вечерта в Гранд Хотел и СПА Приморец, ред е да отделим внимание и на изкусния диригент на събитието - Сибел Реджеб. Талантливата дама е не само страстен аматьор готвач, гурме пътешественик, част от журито на годишните награди на списание "Бакхус" и инструктор по Османска кухня в кулинарно училище Food Connection - но и юрист. Точно тази и професия я води у нас след 12 години правна практика в Истанбул. Идва в България да се акредитира, среща любовта - и остава. Именно тук, започва да отделя повече време на своята любов към кулинарията. Държи изключително на качеството на продуктите – ако не е отлично, дори да изпълните ястието по същата, обичайна рецепта и с техниката, както винаги, то резултатът няма да е толкова добър. Същото виждане има за типичните регионални продукти – които трябва да се изготвят както е било назад през времето, със същите пропорции, без „пестене“.

 

Пътува често до Турция и събира различни рецепти, впечатления, вкусове. Едно от последните ѝ открития е, че в южната ни съседка има цели 235 различни вида кюфтета! Особено я вълнува Османската кухня, поради широкия географски регион, в който се простира и съответното и огромно разнообразие. Част от нея са и северноафриканската кухня, арабската и т.н. Споделя, че много от старите рецепти се изпълняват и днес, леко модифицирани поради спецификата на продуктите. Олиото от бадеми, примерно, днес се замества с алтернативи. Страстта и към кулинарията обаче, далеч не се изчерпва с Османската кухня, която и е слабост, без обаче да надделява над другите кулинарни изкушения по света. Докато пътува към поредния Michelin ресторант който ще опита, тя трупа впечатления от храната и в различните авиолинии и ги споделя в своя блог - www.sibelcooks.com. "Понякога, особено ако си в бизнес класа, има страхотни попадения! Менютата в British Airways примерно, на високия клас се изготвят от Гордън Рамзи! Това е чудесна възможност да се докоснеш до кухнята на определена държава, респективно шеф, без да посетиш целево страната или определен ресторант" - споделя Сибел. И продължава с разказ за отличените със звезди Michelin ресторанти - "Те са изключително изживяване, което пожелавам на всеки. За тях, задължителен е авторският елемент, а всяко ястие идва със своята история. Тези, с по три звезди, са буквално като ресторанти от космоса. В тях, шефовете играят с химията на храната. В Осло, примерно, едно от ястията от дегустационното меню на Michelin ресторанта в който бях, се комбинира с течен азот при сервирането. Това ти дава усещане за страната, в която си - студ. Всичко в тези места е завладяваща приказка, история, целеви внушения, алюзии, асоциации." - завършва разказа си по темата Сибел. За да продължи с нов - за своя първи учител: "Това е моята баба. Короновала съм я за царица на тестото. Надявам се, някога да достигна нейното ниво в работата с този продукт, който е изключително особен - защото поема енергията на този, който го замесва. Покрай баба, се включвах от малка в кухнята. По същия начин, днес около мен се върти дъщеря ми Ясмин и участва в приготовленията на храната у дома." - разказва Сибел. За финал, споделя виждането си за кулинарията, което иска да предаде на дъщеря си: "Бих искала да я науча, че храната иска творчество, усилие, време, енергия, труд - и затова трябва да я ценим, а не просто да я приемаме за даденост, която следва да получим, срещу пари. За мен, храната е равнозначна на живот и удоволствие" – приключва приказката си Сибел. Разделяме се с неудоволствие – до следващия път.  

 

След финала на тематичната вечер „Ориенталски бриз с Анадолска кухня“, Гранд Хотел и СПА Приморец притихва. Глъчката и приказките от 1001 нощ отстъпват в света на сънищата на Морфей. После, слънцето леко, но упорито и настойчиво изтласква нощта. Време е за нов ден! Пълен с нови предизвикателства, вкусове, впечатления, емоции. Не, не е нужно да обиколите света, за да ги откриете.

 

Гранд Хотел и СПА Приморец води света при вас – под формата на вкусове, аромати, танци, музика, изкуства... За да осигури класни, бутикови изживявания на бургазлии и гостите на града, 5-звездният Гранд Хотел и СПА Приморец създаде своята специална концепция Let's Get PRIM събития. Част от тази инициатива, наред със завладяващи музикално-сценични спектакли, са именно гостуванията на знакови готвачи и представянето на различни регионални кухни.

Валидност

  • от 14юли
  • до 14юли
Резервирайте