Уведомление относно "бисквитки"

Този уеб сайт използва ограничен брой бисквитки ("cookies"), за улесняване на сърфирането. За повече информация (включително относно това как да се откажете от вече дадено съгласие), моля погледнете нашата Политика за използване на "бисквитки". Като натиснете бутона "Съгласен съм" или като продължавате да ползвате този уеб сайт (включително затваряйки това съобщение), Вие потвърждавате, че сте прочели и се съгласявате с нашата употреба на "бисквитки", както е посочена в нашата Политика за използване на "бисквитки".
Съгласен съм
bg

Какво ново

На пропускайте MasterChef вечерята в която Италия среща България

На пропускайте MasterChef вечерята в която Италия среща България - на 5 декември в Средиземноморски ресторант Салини

За 4-степенното вкусно пиршество грижа ще имат Николай Попов и Станислав Райчев

 

Италия и България си дават среща в Бургас - на 5 декември, в Средиземноморски ресторант Салини. Кулинарните традиции на двете държави ще бъдат представени по модерен начин, в 4-степенно меню. Неговите автори са MasterChef 2018 звезди - Николай Попов и Станислав Райчев. И двамата са бургазлии и отдавна искат да представят заедно точно такава вкусна концепция в родния си град. Гостите си за вечерта, те ще посрещнат с изненада - специален amuse-bouche комплимент. Ето повече и за двамата кулинарни магьосници:

Когато е на 7 години, Николай Попов се мести с майка си в Италия. Тя работи много - а той - се научава бързо да се грижи за себе си - включително да готви. На 16 г. започва работа като мияч на чинии в ресторант. Този му досег до истинската задкулисна магия в професионалната кухня, затвърждава усещането му, че именно готвенето е неговото "нещо". Започва последователно и целенасочено да се развива в кулинарията. Работи в редица ресторанти из цяла Италия, на различни позиции. Споделя, че най-много време е бил в Рим. У нас го връща първо участието му в MasterChef 2018. Този период му носи нов ценен ноу-хау, титлата „Царят на пастата“, както и широка разпознаваемост като силен кулинарен талант и на родна почва. Днес, е част от екипа на един от най-добрите ресторанти у нас - "Космос" (носител на отличие "Ресторант на годината" 2017 за модерна българска кухня), където преоткрива българската кухня.

"В последните години кулинарията се развива все повече. Хората имат афинитет към нови и различни неща. Българската кухня определено има какво да покаже на света. Точно към това се стремим в "Космос". Възраждаме български изгубени рецепти и продукти - като брънза и крокмач. Преработваме ги и ги представяме с модерни презентации. Такова елегантно гурме меню ще представим и на вечерята в Средиземноморски ресторант Салини в Бургас. В самото начало на вечерта, ще представим пред гостите си концепцията и ще обясним защо сме се спрели точно на нея" - разказва Николай Попов.

"Върнах се в България, защото страната ни има голям потенциал за кулинарно развитие. Трябват млади хора, живели навън, които да привнесат опита си тук - да донесат вкус, модерност" - споделя той. "След всички години, намирам родния си Бургас с облик на истински европейски град - чист, подреден, с грижливо поддържан облик и ред. За мен е удоволствие да представя подобна вечеря именно в Средиземноморски ресторант Салини в Гранд Хотел и СПА Приморец. За мен, това е отличен ресторант, част от най-добрия хотел на южното Черноморие" - завършва разказа си Николай Попов. За вечерята в Бургас той ще пристигне от Италия - където отново събира кулинарни идеи и трупа опит - който да привнесе у нас, не само в столичния "Космос", но и в Средиземноморски ресторант Салини.

Станислав Райчев е отраснал с баща си и типична "мъжка" кухня, включваща специалитети като яйца и макарони. Започва да готви и сам отрано. Заниманията му във фитнеса водят до по-широко разгръщане на кулинарния фронт, тъй като изискват съответно допълване с качествено хранене, съобразено с определени правила. Докато учи за пожарникар в Академията в София, среща бъдещата си съпруга, която също следва там. Решава, че начинът да я впечатли е включително чрез кулинарни шедьоври. Започва да експериментира в кухнята, с акцент върху здравословното хранене. За да се "дообразова" кулинарно, си помага с клипчета, телевизионни тематични формати, книги. Допълнително стремежът на семейство Райчеви към домашно приготвена, качествена храна се задълбочава с раждането на сина им. Интересите и заниманията на Станислав в кухнята водят до логично записване за престижния формат MasterChef - и спечелването му.

"Не бях влизал в професионална кухня преди предаването. В него намерих не само много знания и умения, но и големи приятели. Заедно с Ники Попов и Махмуд - третия бургазлия във формата си пътувахме заедно, бяхме стая до стая и изградихме здраво приятелство" - разказва Станислав Райчев за бургаската група в MasterChef.

"След предаването имах предложения за работа в различни ресторанти, но реших, че в момента това не ми е на дневен ред. Считам, че за мен е по-добре първо да правя дегустационни вечери. Ако си отвориш ресторант, ставаш невидим за голяма част от хората. С подобен тип вечери обаче, мога да посещавам различни градове и съответно да се срещам с повече хора. За мен е много важна тази връзка - да се срещна с госта, да поговорим, да видя какво му харесва и какво не. След това вече - ме очаква професионалната кухня“ – споделя MasterChef 2018.

“Предстои ми и обучението в Академия "Льо Кордон Бльо", което е част от наградата ми като победител във формата. То ще започне през март 2019. Курсът ще е три месеца. Благодарен съм, че имам възможността да вляза в тази академия и да уча с хора, които са с огромен опит, да не говорим за преподавателите, които са светила в кулинарията." - разказва Станислав Райчев. "Към момента, съвместявам двете си поприща - кулинарията с работата като пожарникар. За мен пожарната не е просто работа, тя си е истинска страст и с огромно желание ходя на работа. Същото е усещането ми и към кулинарията. Разбира се, най-големият ми приоритет е семейството, на което считам, че успявам да отделям достатъчно време" - споделя пожарникарят- готвач.

"С Ники Попов ни свързват редица общи страсти. Това са татуировките - и двамата имаме доста и ги допълваме. Освен това, обичаме спорта. Той е запален байкър, а аз тренирам футбол, волейбол, тенис и фитнес" - разказва той. "Вечерята на 5 декември в Средиземноморски ресторант Салини ще е първата ни изява като тандем в родния ни град. Отдавна искахме да осъществим подобна вечер, но за съжаление местата  на които се предлага изискана гурме фюжън кухня в Бургас са ограничени. Радваме се, че имаме възможността да посрещнем бургазлии точно в Салини. Ще представим ястия, които са традиционно български и традиционно италиански, пречупени през нашата призма. Това ще бъде своеобразен мач между Италия и България - традициите на всяка от държавите, в малко по-фюжън вариант, в наш прочит. Ресторантът и обстановката предразполагат към нещо много красиво, което да предложим на гостите и те да му се насладят максимално. Ще се постараем да им хареса и да останат доволни.“

Заповядайте на кулинарния двубой Италия : България на 5 декември (сряда) от 19:30 часа в Средиземноморски ресторант Салини в Гранд Хотел и СПА Приморец. Срещата ще е под вещото ръководство на MasterChef-ове Николай Попов и Станислав Райчев.

Цена на куверт: 63.00 лева на човек.

Валидност

  • от 5декември
  • до 5декември

Контакти

Резервирайте